Mi a kémprogram?

Azok a szoftverek tartoznak a kémprogramok közé, amelyek az Ön előzetes engedélye nélkül különféle tevékenységeket hajtanak végre, például hirdetéseket jelenítenek meg, személyes adatokat gyűjtenek, vagy módosítják a számítógép konfigurációját.

A kémprogramok gyakran kapcsolódnak olyan programokhoz, amelyek hirdetéseket jelenítenek meg (ezek neve hirdetőprogram, angolul adware), illetve személyes vagy bizalmas adatokat nyomon követő programokhoz.

Ez nem jelenti azt, hogy a hirdetéseket megjelenítő vagy az internetes tevékenységet nyomon követő programok mindegyike káros. Feliratkozhat például ingyenes zeneletöltő szolgáltatásra, és beleegyezhet abba, hogy az ingyenesség „áraként” célzott hirdetéseket kap. Ha tisztában van a használat feltételeivel, és egyetért velük, ezt valószínűleg tisztességes kompromisszumnak tarja. Beleegyezését adhatja ahhoz is, hogy a szolgáltatás nyújtója nyomon kövesse az Ön internetes tevékenységét, és ez alapján testre szabott hirdetéseket jeleníthessen meg.

Más kémprogramok bosszantó módon módosítják a számítógép beállításait, ami miatt a számítógép lelassulhat, sőt rendszerösszeomlás is bekövetkezhet.

Ezek a programok megváltoztathatják a böngésző kezdőlapját és keresőoldalát, illetve szükségtelen vagy kéretlen kiegészítőket adnak a böngészőhöz. Ezek a programok az eredetileg használt beállítások visszaállítását is jelentősen megnehezítik.

A lényeg minden esetben az, hogy Ön (illetve a számítógépet Önön kívül használók mindegyike) tisztában van-e az adott szoftver működésével, és beleegyezett-e a szoftvernek a számítógépre telepítésével.

A kémprogramok és egyéb nemkívánatos szoftverek többféleképpen is a számítógépre kerülhetnek. Általános trükk, hogy titokban, egy másik – például zene- vagy videofájl-cserélő – program telepítése közben kerülnek a számítógépre.

Bármit telepít a számítógépre, gondosan olvasson el minden záradékot és kisbetűs részt, köztük a licencszerződést és az adatvédelmi nyilatkozatot is. Néha ugyanis ezek tartalmazzák, ha egy adott szoftvercsomag a kéretlen szoftvert is magában foglalja, de elképzelhető, hogy ez az információ csak a licencszerződés vagy az adatvédelmi nyilatkozat végén olvasható.

Kémprogram kvíz: http://www.microsoft.com/hun/athome/security/quiz/spywarebasics1.mspx

(Forrás: microsoft.com)

 Feliratkozás



1 komment

Címkék: biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://telepito.blog.hu/api/trackback/id/tr59265788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MobilKém · http://mobilkem.hu 2013.12.01. 17:08:33

Vannak már mobilkémprogramok is.. :))
süti beállítások módosítása