Néhány hasznos billentyűparancs a Windows XP-hez.






Billentyűkombináció parancsikonokhoz
Parancsikonokat egy általunk megadott billentyűkombinációval is indíthatunk, függetlenül attól, hogy hol helyezkednek el. Kattintsunk az adott parancsikonra a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. Kattintsunk a "Billentyűparancs" ("Shortcut key") melletti mezőre, majd nyomjuk le az indításhoz használni kívánt billentyűkombinációt (pl.: CTRL+ALT+A).
Mappáknál is alkalmazható az eljárás, mert ezekhez is lehet parancsikont készíteni. Ekkor a billentyűkombináció lenyomása után elindul az Intéző és megjeleníti az adott mappát.

Az Asztal könnyű elérése
Erre a legegyszerűbb mód a Windows gomb és a D betűvel egyidejű lenyomása. Ha újra megnyomjuk, utána ugyanazt az ablakot, és ablaksorrendet kapjuk vissza, mint az asztalra navigálás előtt.

Másik megoldás, a tálca Gyorsindítás eszköztárán lévő asztal ikon használata.
A gyorsindítás eszköztár aktiválásához kattintsunk a jobb egérgombbal a tálcára, majd a felugró menüben az Eszköztárak között kapcsoljuk be azt.


Rendszertulajdonságok gyors elérése:

Windows gomb+ Pause gomb

Átnevezés egyszerűen:
A fájlon állva nyomjuk meg az F2 billentyűt.

Fájlok törlése:
A fájlon állva nyomjuk meg a Delete gombot. Ha azt szeretnénk, hogy a fájl véglegesen törlődjön (ne kerüljön a kukába), akkor használjuk a Shift + Delete billentyűket.

Másolás: Ctrl + C
Beillesztés: Ctrl + V
Kivágás: Ctrl + X
Visszavonás: Ctrl + Z
Sajátgép megnyitása: Windows gomb + E
Keresés: Windows gomb + F
Minden ablak lekicsinyítése: Windows gomb + M
Lekicsinyített ablakok visszaállítása: Windows + Shift + M
Ablak tartalmának frissítése: F5
Váltás a futó alkalmazások között: Alt + Tab

Billentyűkombinációk kijelöléshez:

Minden fájl kijelölése: Ctrl + A
Csak bizonyos fájlok kijelölése: tartsd nyomva a Ctrl-t és közben egyesével kattints a kijelölendő fájlokra.

Néhány egyéb hasznos funkció:
Ha egy fájlt, vagy kijelölt fájlokat a Ctrl gomb lenyomva tartása közben húzunk az egérrel az Intézőben egyik mappából a másikba, akkor azok elengedésekor a rendszer a fájlok mozgatása helyett másolni fogja azokat.
A Ctrl és a Shift gombot is lenyomva tartjuk egy fájl, vagy fájlok húzásakor, akkor parancsikont hozhatunk létre hozzájuk, mondjuk az Asztalon.
Ha egy CD behelyezésekor lenyomva tartjuk a SHIFT gombot, nem indul el a lemezen esetleg található Autorun alkalmazás és audio CD esetében a lemez lejátszása.


(Forrás: techline.hu, softwareonline.hu, support.microsoft.com)

 

 Feliratkozás



A bejegyzés trackback címe:

https://telepito.blog.hu/api/trackback/id/tr77321889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

InformatívTeknős · http://fontosdolgok.blog.hu 2008.02.08. 10:19:02

lenne egy kérdésem hátha valaki tudna segíteni...nem működik a dollár jelem az Alt + C kombinációval. Hol lehet ezt orvosolni???

telepitoblog · http://telepito.blog.hu/ 2008.02.08. 10:46:56

Ha magyar billentyűzeted van, akkor Alt+É-vel, ha angol, akkor pedig Shift+4-el tudsz $ jelet írni.

emb 2008.10.19. 13:02:21

Szeretnék valakitől választ/segítséget kapni a következő két problémámra:
1. ha bármilyen szöveget írok éppen be (pl. most ezt is), és közben zenét hallgatok a win. media playeremmel, a hangerő fokozatosan lecsökken, majd teljesen megszűnik. A "Hangerő" ikonra kattintva a jobb alsó sarokban pedig a csúszka teljesen lent van, tehát totál kusson. Mindig újra fel kell hangosítanom, de ha írok, u.az történik.
2. Az Alt gomb munka közbeni használatakor (pl. Photoshop, Quark és egyéb) elkezd váltogatni a futó alkalmazások között, holott ezt az Alt-Tabbal kellene csinálnia. Gyakorlatilag nem lehet rendesen dolgozni, mert néha lehet használni, de legtöbbször nem az Alt-ot, ami váltogatja a dolgokat.
Több helyen próbáltam beállításokat nézni, de nem sikerült semmi. Valaki azt mondta, hogy lehet, a win. media playerem akadt össze vmivel??? Előre is ksözönöm, aki tud segíteni!!

Tarkian 2008.10.19. 13:10:51

Szerintem próbáld meg frissíteni a billentyűzet driverét.

emb 2008.10.19. 13:28:07

Köszi Tarkian, megpróbáltam (Vezérlőpult, Billenytűzet stb.), és nem sikerült a frissítés, ezt dobta: "A Varázsló nem talált a jelenleg telepítettnél alkalmasabb szoftvert a hardverhez." Elég régi, gagyerák PS2-es Genius klaviatúrám van amúgy, CD-m nincs hozzá. Létezhet még másik megoldás most?

Tarkian 2008.10.19. 14:19:33

Más billentyűzettel próbáltad már, hogy kizárd a hardver hibát?

emb 2008.10.19. 14:38:04

Köszönöm Tarkian! Mostanra sikerült felkotornom egy másik klaviatúrát, ezzel már nincs semmi gáz. Tehát a másik tönkre ment... Pont a legkézenfekvőbb dolog (egy másik kipróbálása) nem jutott eszembe, köszi mégegyszer!!

Ehh 2008.11.13. 00:44:15

Sziasztok olyan problémám van hogy számokat csak a num. padon tudok irni a másik oldalon csak a 0,5,6ot tudom irni és annak a jeleit hasznalni... valakinek valami tipp?:S

Szatymag 2008.11.14. 16:18:07

Próbáld meg szétszedni és megpucolni, hátha csak koszos. Vagy vegyél egy újat.

Defender 2008.11.14. 16:21:01

Ha olcsó billentyűzeted van, akkor kár szarakodni vele. Cseréld ki és kész.

GameMaster's™ 2011.10.01. 13:28:07

Sziasztok^^ most reggeltem:d

GameMaster's™ 2011.10.01. 13:34:20

Milyen a billentyűzeted?(mármint milyen márkájú és hány éves)
süti beállítások módosítása