Csevegni szeretne a neten, de nem tud Messengert telepíteni a munkahelyén, vagy a netkávézóban? Nincs ideje rá, hogy letöltse a klienst? Akkor a Meebo önnek való. Bemutatjuk az egyik legjobb webes üzenetküldőt.

A web 2.0 korának egyik nagy áldása, hogy a böngészőben futtatható alkalmazásokkal lát el minket, amelyeket telepítés nélkül lehet használni.

A Meebo esetében sincs ez másképp: az oldalon az azonosítónk és a jelszavunk megadásával villámgyorsan beléphetünk a kedvenc üzenetküldő szolgáltatásunkba. Mint azt láthatjuk, a szolgáltatás a legnépszerűbb platformokat - MSN vagy Live Messenger, ICQ, Google Talk, Yahoo, Jabber, AIM - támogatja.

Mindent visz, ami számít

Forrás: [origo]
Messenger, Google Talk, ICQ: mindent tud, ami nálunk népszerű

Bár ezek közül a nálunk legnépszerűbb csevegőknek, a Messengernek és a Google Talknak van saját webes felülete is, a Meebo előnye, hogy itt egyszerre használhatjuk őket. Ha regisztrálunk magunknak az oldalon egy azonosítót, akkor nem kell minden alkalommal mindent külön-külön megadnunk, mivel a rendszer egyszerre léptet be azokba, amelyeket használjuk. Ezért az is fontos, hogy ha nyilvános helyen használtuk a szájtot, akkor ne fejeltsünk el kilépni belőle, és az azonosítónkat se jegyeztessük meg a böngészővel. A rendszer felületét már magyarították is, a súgója viszont még angol nyelvű.

Ismerősök a listában, ismeretlenek a szobában

Belépés után a Meebo a képernyő bal oldalán listázza azokat a szolgáltatásokat, amelyeket éppen használunk, és egy kis grafikus avatart is választhatunk magunknak, amihez saját fotót lehet feltölteni. Középen megjelenik egy rendszerüzenet, jobbra pedig az összes üzenetküldőnkben elérhető ismerőseinket látjuk. Ha valakinek a nevére kattintunk, akkor a böngészőablakon belül egy felpattanó ablakban "állhatunk szóba" vele, de a dialógust akár külön felpattanó ablakba is kitehetjük. A Meebo felületén fel is vehetünk új ismerősöket bármelyik csevegőszolgáltatásba, és csoportos beszélgetést is kezdeményezhetünk.

Forrás: [origo]
Meebo használat közben: külön ablak mindennek

Az üzenetváltás során a Meebo hanggal és az ablakénak vagy böngészőfülének villogtatásával is jelzi, ha beérkező üzenetünk van. A beállításoknál a hangot ki lehet kapcsolni, azt is beállíthatjuk, hogy a rendszer elmentse-e (naplózza-e) a beszélgetéseink szövegét. Emellett a a grafikus szmájlikat is le lehet lőni, és a megjelenést szabályozó sablonok közül is válogathatunk. Sajnos a kilépés után a csevegő- és partnerablakok helyét, méretét nem jegyzi meg a Meebo, ezért azokat mindig magunknak kell a megfelelő pozícióba huzigálnunk azokat.

Forrás: [origo]
Készíthetünk saját szobát

Ha éppen nincs kéznél ismerős csevegőpartner, a Meebo saját chatszobáiban is elüthetjük az időt, amelyekből a képernyő alján találunk egy kis ajánlót témák szerint. A szobákat szabadszavas kereső segítségével, vagy kilistázva böngészhetjük is. A csevegőszobák szintén saját ablakban nyílnak meg, és a beszélgetés mellett médialejátszó ablak is található bennük. Ide egy videomegosztó-link vagy képfájl behúzásával meg is mutathatjuk azokat a többieknek, illetve egy jobbra-balra görgethető mezőben nézegethetjük az addigiakat. A szobáknak lehet regisztrált, akár zártkörű tagsága is.

Forrás: [origo]
Csevegőszoba (kinagyítva) médialejátszóval

Az üzenetküldővel mi magunk is létrehozhatunk saját szobát a jobb alsó sarokban található "Create a new room" linkkel (érdekes módon ez és itt néhány részlet kimaradt a magyarításból). A szobának amelynek meg kell adnunk a nevét, rövid leírását és a témáját jelölő címkéket. Beállíthatjuk a szobánk kinézetét, és képet is választhatunk vagy feltölthetünk hozzá, és megszabhatjuk, hogy zárt körű vagy nyilvános legyen, és hogy bárki bedobhat-e médiafájlt a lejátszóba. A szobába meghívhatjuk az ismerőseinket, és akár a weboldalunkba is beágyazhatjuk a kódjának lekérésével.

Haladóknak: üzenőfal a webre, blogra

Forrás: [origo]
Meebo-n kérdezheti a könyvtárost

Ha szeretnénk, hogy a webről ismeretlenek is elérhessenek minket, akkor a Meebo me "mütyür" névre keresztelt beágyazható eszközt is használhatjuk. A "mütyürnek" csupán nevet kell adnunk, illetve azt lehet beállítani, hogy aktív legyen-e, vagy ne, majd a kódját beágyazni a weboldalunk, blogunk keretébe a megfelelő helyre. Az oldalunkra látogató internetezők ezen keresztül közvetlenül a Meebo-ba küldhetnek nekünk üzenetet, ahol minden "mütyür" úgy jelenik meg, mint egy-egy csevegőpartner. Ezt a szolgáltatást az ELTE egyetemi könyvtára is használja az olvasókkal való kapcsolattartásra, mint arra egy Google-keresés fényt derített.

Forrás: [origo]
Meebo a világ körül: honnan chatelnek?

A Meebo fejlesztő egy sor extra szolgáltatást is beépítettek a rendszerbe, amelyen folyamatosan dolgoznak. Látványos kis "játékszer" a felhasználók helyét mutató hőtérkép, amely megmutatja, hogy éppen a világ mely részéről jönnek az üzenetek a rendszeren keresztül, de a tapasztaltabbak akár a Meebo Repeater nevű letölthető szoftvert is kipróbálhatják, amellyel olyan helyről is lehet használni a szájtot, ahol az le van tiltva. A webes üzenőrendszert és a rá épülő extrákat folyamatosan tökéletesítik a fejlesztők, nem csoda, hogy az egyik legmenőbb ilyen szolgáltatás, több százezer felhasználóval világszerte.

(Forrás: [origo])

 Feliratkozás

 



Szólj hozzá!

Címkék: im

A bejegyzés trackback címe:

https://telepito.blog.hu/api/trackback/id/tr93265808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása