Az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya által készített SZTAKI Szótár a magyar web legkedveltebb ingyenes szótár szolgáltatása. A SZTAKI Szótár 1995-ben, a magyar web első interaktív szolgáltatásai között indult egy angol-magyar szótárral és heti 3500 látogatóval. 2006-ban már 6 szótárral és napi +90.000 látogatással (+700.000 oldal letöltés [PI] - Webaudit<> adatok) népszerű napilapok on-line kiadásaival és tematikus portálok forgalmával vetekszi

Szótárak

Angol-magyar, magyar-angol szótár (185.000 szópár)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Szótárakhoz kapcsolódó szolgáltatások

SZTAKI hangos szótár

A SZTAKI hangos szótár segítségével nem csak elolvashatja egy-egy szó fordítását, de meg is hallgathatja annak kiejtését.

A hangos szótár használatához a "kiejtés a szó fölött", "kiejtés a szócikkben" vagy a "hangos szótár" opciót kell beállítani a kereső opciói közül.


Ha a hangos szótár működik, akkor a szócikkben a szó vagy annak fordítása mögött megjelenik egy kis hangszóró, amire kattintva meghallgathatja a szó kiejtését.


SZTAKI Szótár Mozilla/Firefox kereső szolgáltatások(search plugins)



A Mozilla és Mozilla alapú böngészők, pl. FireFox támogatják az ún. Sidebar alkalmazását. A Sidebar egy a bookmarkoknál inteligensebb felület, amelyben különböző hasznos weben elérhető szolgáltásokat lehet összegyűjteni, s onnan használni. A webes szolgáltatások közül a leggyakrabban használt keresési szolgáltatásokra is készült egy Sidebar alkalmazás, ami tetszőlegesen bővíthető, hogy bármilyen kereső szolgáltatással együtt tudjon működni.

Ilyen bővítményeket, pluginokat valósított meg Szabó Attila a SZTAKI Szótár szótáraihoz, amelyeket az alábbi linkekre kattintva tudnak telepíteni. A telepítéshez többnyire rendszergazdai jogosultság szükséges, mert csak globálisan lehet a keresőket telepíteni, a felhasználói profilba nem. Pontosabban írási jog szükséges a keresők könyvtárához, például Windowson C:\Program Files\Mozilla\searchplugins, illetve Linuxon /usr/lib/Mozilla/searchplugins.


SZTAKI Szótár a középsõ ujjban

A középsõ ujjas SZTAKI Szótár úgy mûködik, hogy bármely weboldalt nézegetve, majd abban kijelölve egy szót és megnyomva a jobb egérgombot elõugrik a környezetérzékeny menü, benne egy SZTAKI Szótáras fordító linkkel. Ha ezt kiválasztja, a kijelölt szó fordítása megjelenik egy felugró ablakban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás

 



A bejegyzés trackback címe:

https://telepito.blog.hu/api/trackback/id/tr41273221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása