Feltehetően az egyik leggyakrabban használt "program" a Google kereső, a kikötő, ahonnan elindulnak a szörfösök kalandozni. Ki gondolná, hogy a Google nagy tudású számológépként, mi több valutaváltóként is funkcionálhat?

Bármilyen meglepő, a Google keresője számológépként és mértékegységváltóként is használható. Az alapműveletek közül a + - * / % ^ jeleket használhatjuk (a felsorolásban található utolsó jel természetesen a hatványozásra utal). A bonyolultabb kifejezésekhez a szokásos módon használhatunk zárójeleket is. Négyzetgyököt az sqrt segítségével vonhatunk, n-edik gyököt pedig a nth root of utasítással.

googleszamolas.jpg

Gyorsan megtudhatjuk az aktuális árfolyamokat is

Például 27 köbgyökét így kaphatjuk meg: 3th root of 27. Használhatjuk a szögfüggvényeket (sin, cos, tan stb). Ezeknél a szögeket radiánban kell megadni, de például a Google számológépe ismeri a pi- t is. Az ln és log a természetes, illetve a tízes alapú logaritmust jelöli. A ! jel pedig a faktoriális számításához használható. 

A számokat alapvetően tízes számrendszerben adhatjuk meg, de ha eléjük írunk 0x, 0o és 0b-t, akkor rendre hexadecimális, oktális illetve bináris számként értelmezi azokat a rendszer. 

 A különböző mértékegységek közötti átváltás is nagyon egyszerű a Google keresőjével. A legegyszerűbb példákon keresztül bemutatni a lehetőségeket. Fokot radiánra például a 90 degrees in radians, radiánt fokra pedig a pi in degrees kifejezéssel válthatunk. A számrendszerek közötti átalakításhoz az in hex / in binary / in octal / in decimal operátorokat kell az adott szám után írni. Sőt, még az arab számokat is válthatunk rómaiakra az in roman numerals segítségével. 

Távolság átalakításnál például ilyeneket írhatunk 100 miles in km , 1 m in mm, de fény-másodpercekre is válthatunk: 200000 km in light-second. A lehetőségeknek csak fantáziánk szab határt, így például a kereső értelmezni tudja a 100mph in kph,1 month in seconds, 280 kelvin in celsius, 50 fahrenheit in celsius kifejezéseket. A valutaváltónál csak annyit kell tudnunk, mi az adott pénznemnek a nemzetközileg elfogadott megnevezése vagy rövidítése. Az 1 USD in HUF ugyanazt az eredményt fogja adni, mint az 1 dollar in forint.

(Forrás: Techline.hu)

 Feliratkozás




A bejegyzés trackback címe:

https://telepito.blog.hu/api/trackback/id/tr97273281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása