A weboldalakról egyszerűen készíthetünk képernyőképeket (screenshot) a Print Screen billentyű segítségével, ami a vágólapra másolja a monitoron látható képet, majd szinte bármelyik képszerkesztő programba be tudjuk másolni a vágólap tartalmát, amit utána már tetszőlegesen szerkeszthetünk, ill. lementhetjük bármilyen képformátumban.

Ha viszont a weboldalak teljes képére van szükségünk, azokkal a részekkel együtt, amik már nem férnek ki egy képernyőre és csak a lefelé görgetéssel lehet látni őket, akkor szükségünk van valamilyen segédalkalmazásra.

Az egyik legjobb erre a célra készült alkalmazás a Fireshot, ami Firefox és Internet Explorer alatt is használható, és a website-ok képének mentésén kívül még számtalan extra funkciót is tartalmaz.

Az elkészített képernyőképet szerkeszthetjük, vagy közvetlenül lementhetjük a merevlemezünkre, rögtön elküldhetjük e-mailben, kinyomtathatjuk, vagy a vágólapra másolhatjuk, exportálhatjuk más képszerkesztő programokba, valamint akár fel is tölthetjük az easycaptures.com tárhelyére és a képhez kapott link segítségével weben is megoszthajuk őket ismerőseinkkel (ehhez az első alkalommal egy ingyenes és gyors regisztráció szükséges). 

A kiegészítő telepítése után egy új ikonnal bővül a böngészőnk felhasználói felülete. Az S gombra kattintva hívhatjuk elő a Fireshot menüjét, ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen módon akarjuk menteni a képernyő képét.

 

Firefox:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internet Explorer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capture visible Area menüpontban csak a képernyő azon részét menti le a program, amit egyszerre látunk, a Capture entire Page-el viszont a teljes weboldal képét rögzíthetjük.

Az Edit menüpontra kattintva lehetőségünk van képernyő képének szerkesztésére. Ehhez számtalan eszköz áll rendelkezésünkre. Pl. kijelölhetjük a kép tetszőleges részét és kivághatjuk vagy kiemelhetjük a környezetéből. Az egérrel kijelölhetjük a kép tetszőleg részét, majd erre a részre ill. az Invert Selection gomb segítségével a kijelölt rész kivételével a kép minden más részére alkalmazhatunk különböző szűrőket.

Interlace:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blur:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greyscale:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glow:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annotate:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valamint a fentieken túl még számtalan egyéb lehetőségünk van a képek testreszabásához, többek közt nyilakat helyezhetünk el, képeket szúrhatunk be, feliratokat helyezhetünk el, rajzolhatunk stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elkészült képek a már fent említett módokon (mentés a merevlemezre, küldés e-mailben, másolás a vágólapra, exportálás más programokba, nyomtatás, feltöltés a webre) oszthatjuk meg, ill. archiválhatjuk.

A webre feltöltött képeket az easycaptures.com oldalon utólag is törölhetjük, ill. albumokba rendezhetjük, valamint megjegyzéseket ill. kommenteket is csatolhatunk hozzájuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány weben megosztott kép:

http://easycaptures.com/4655122447

http://easycaptures.com/6916704956

 

A program általában megbízhatóan és viszonylag gyorsan működik, ám a nagyon nagy méretű weboldalaknál előfordulhat, hogy sok időbe telik, amíg elkészül a screenshot, de akár az is megtörténhet, hogy túl kevés memória esetén nem tudja a vágólapra helyezni a website képét a program, ennek ellenére jelenleg ez a legjobb screen capture alkalmazás, amit ismerek, és gazdag extra funkció kinálata segítségével szinte minden igényt ki tud elégíteni, ami a képernyőképek készítésével kapcsolatos lehet.

 

 

A FireShot letöltése:

Firefox

Internet Explorer

 

A FireShot weboldala: screenshot-program.com/fireshot

 

Kapcsolódó:

A leggyorsabb képernyőkép készítés

 

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://telepito.blog.hu/api/trackback/id/tr63942548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása