Örömmel látom, hogy egyre több honfitársunk használja a Blip.fm online zenemegosztót. Sokak viszont azért nem használják a szolgáltatást, mert nem találják az adatbázisban kedvenceiket, gondolok itt elsősorban a magyar előadók számaira, de persze rengeteg jó külföldi zene is hiányzik a repertoárból, vagy épp elérhetetlen a szerver, ahonnan belinkelték, ezért nem lehet meghallgatni annak ellenére, hogy az oldal keresője megtalálta.

 

Sokan nem tudják vagy csak nem vették észre, hogy van a weboldalon egy menüpont (Settings/Music), ahol ha megadjuk egy mp3 linkjét, akkor az rögtön bekerül az adatbázisba. Viszont a rossz hír az, hogy a saját merevlemezünkről nem tudunk számokat feltölteni, mivel a Blip.fm nem tárol zenéket, ezért csak azoknak a fájloknak a linkjét tudjuk beszúrni, amik már eleve elérhetőek a neten.

 

Ehhez egy közvetlen link kell a zene fájljához (pl. ilyen: http://www.musicuploader.org/MUSIC/1727481241542115.mp3), a lényeg, hogy a link végén a fájlnevet lássuk. Ha ez megvan, akkor csak be kell másolnunk az Enter song URL mezőbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Firefox kiegészítő a feltöltéshez

Ha nem akarjuk mindig keresgélni a feltöltéshez szükséges menüpontot, akkor az alábbi Firefox kiegészítő segítségével a Blip.fm minden oldalán megjeleníthetünk egy Upload gombot, amivel rögtön a Music menüpontba jutunk.

 

 

 

1. Telepítsük fel a Greasemonkey nevű Firefox kiegészítőt.

2. Indítsuk újra a Firefoxot.

3. Telepítsük fel a Blip.fm upload link everywhere scriptet a Greasmonkeyhoz.

 

 

Saját zenék feltöltése

Persze szinte biztos, hogy még így sem fogjuk megtalálni az összes kedvencünket, ezért kénytelenek leszünk magunk feltölteni őket a netre. Ehhez persze a saját webtárhelyünk is használható, de vannak sokkal egyszerűbb megoldások is.

 

Blipup.com

Ez talán a legegyszerűbb megoldás, bár a poszt írásakor épp nem elérhető a weboldal. Kattints a Browse gombra, keresd meg a saját gépeden a feltöltendő számot, majd kattints az Upload gombra. A fájl pár pillanat múlva már elérhető is lesz a Blip.fm keresőjével.

 

 

 

musicuploader.org

A fenti módszernél egy hangyányival körülményesebben használható ez a feltöltő oldal.

1. A címlapon kattintsunk a Tallózás gombra és keressük meg a feltöltendő számot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Nyomjuk meg az Upload gombot.

3. Miután feltöltődött a fájl, kapunk két kódot, amiket egyébként akár weboldalba is ágyazhatnánk, nekünk viszont a fájlunk közvetlen linkjére van belőle szükségünk, amit be kell szúrnunk a Blip.fm fent említett Settings/Music menüpontjának Enter song URL mezőjébe. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alább kiemeltem a példában szereplő mp3 fájl kódjának azt a részét, amire szükségünk van:

<a href="http://www.musicuploader.org"><object type="application/x-shockwave-flash" width="17"
height="17"data="http://www.musicuploader.org/musicplayer.swf?song_url=http://www.musicuploader.org/MUSIC/1727481241542115.mp3&autoplay=true"><param  name="movie"value="http://www.musicuploader.org/musicplayer.swf?song_url=http://www.musicuploader.org/MUSIC/1727481241542115.mp3&song_title=MusicUploader.org&autoplay=true"
/></object><img src="http://www.musicuploader.org/smallplayer.gif" border="0">
<br>Upload Music</a>

 

Azt még mindenképpen fontos megjegyezni, hogy mindkét feltöltő módszer használata esetén fontos, hogy az mp3 fájlok metaadatai helyesen legyenek kitöltve, mert a Blip.fm nem a fájlnév alapján, hanem a metaadatokból azonosítja be a zene előadóját ill. a szám címét. Ha ezeket nem töljük ki helyesen, akkor lehet, hogy még mi magunk sem fogjuk megtalálni a feltöltött számot a keresővel.

 

A fájlok metaadatainak módosítása néhány népszerűbb lejátszóval:

Windows Media Player: jobb klikk a szám címére és Címkeszerkesztő

Winamp: Alt+F3 vagy Menü/Fájl infó

VLC: Ctrl+I vagy Eszközök/Médiainformációk

 

Kapcsolódó posztok:

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://telepito.blog.hu/api/trackback/id/tr851104659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

datsemo 2009.12.28. 13:21:03

Van magyar lehetőség is. themusic.hu A feltöltés regisztrációhoz kötött.
süti beállítások módosítása